Thursday, October 25, 2012

Ik ga leren haken

Dat dacht ik afgelopen zomer toen ik de volgende doos kocht:
Ziet er leuk uit toch? Een complete set waarmee je de eerste twee beestjes uit het boekje kunt maken. Het boekje bevat naast 12 patronen ook een uitgebreide uitleg met foto's. Leuk voor op de camping bij de tent (dacht ik). Ik zag mezelf al zitten, bolletje wol op schoot, haaknaald in de hand. Op een avond begon ik vol goede moed, maar het lukte van geen kant. Ik snapte de beschrijving in het boekje niet, en stak ik steeds met m'n haaknaald dwars door de draden heen.
Eenmaal weer thuisgekomen deed ik na wat internet-research een nieuwe poging en al snel kwam ik erachter dat dit pakket voor een beginneling twee dingen fout doet: De draden splijten enorm en zijn veel te dik / de haaknaald die erbij zit is veel te klein. Oftewel: een ieder die denkt met dit pakket te leren haken, zal hopeloos falen. Tenminste, ik beschouw mijzelf wel als een handig en creatief iemand, en als het mij al niet lukt....
Maar ik wilde nog steeds graag leren hoe je van die leuke beestjes maakt. Dus met een iets grotere haaknaald en dunnere draden die niet zo snel splijten, en met online tutorials op youtube (bedankt knuffeldraakje) waarin je pas echt ziet hoe het moet, leerde ik stapje voor stapje alles over losse steken, vaste steken, halve stokjes, hele stokjes, dubbele stokjes, meerderen en minderen.


En een nieuwe hobby is geboren. Na een paar proeflapjes begon ik vol goede moed aan de vis die op de voorkant van het boekje staat afgebeeld. Het begin was lastig, maar nu heb ik de slag te pakken. Hier is ie:

Tuesday, October 16, 2012

Natuurlijk gewoon!

Ik geef natuurlijk nog gewoon borstvoeding, maar heel langzaam zijn we wel aan het afbouwen. Feit is ook gewoon dat dit lastig is met een ruim anderhalf jaar oude dreumes, die niet beter weet dan dat het er gewoon bij hoort. Hem nu weigeren te mogen drinken bij mama zorgt voor drama. Ik vind het wel prima, en om eerlijk te zijn heb ik nooit goed begrepen hoe ik zou moeten afbouwen, ook niet toen ik een paar weken na zijn geboorte enorm twijfelde of het allemaal wel ging lukken met de borstvoeding. Afbouwen leek me toen alleen maar nog lastiger en ingewikkelder, dus gingen we gewoon door. En afbouwen blijkt nog steeds lastig en nu vooral ook onhandig, dus waarom zou ik er moeite voor doen? Oh ja, ik was een luie ouder hè ;) Bij deze wordt dat dus weer bevestigd.

Maar nu hij sinds een paar weken beter doorslaapt, is er een nachtvoeding komen te vervallen en drinkt hij alleen nog 's avonds voor het slapen gaan en 's ochtends bij het wakker worden bij me. De enkele keer dat hij nog wel 's nachts wakker wordt, mag hij ook best nog wat drinken - dan slapen we tenminste allemaal het snelste weer verder. Uit onderzoek blijkt overigens dat moeders die borstvoeding geven meer slapen dan moeders die kunstvoeding geven, en hun slaap is van betere kwaliteit. Gelukkig maar, want we hebben een vroege vogel die om 5.00 's ochtends wakker is, dus ik kan een goede nachtrust wel gebruiken. 's Ochtends om een uur of 5 ben ik ook nog heel blij dat ik borstvoeding geef, want al drinkend dutten we nog een half uurtje verder in bed. Maar daarna is hij toch echt klaarwakker, springt hij uit bed, doet de lamp op mijn nachtkastje aan, lacht een keer vrolijk en begint te puzzelen of boekjes te lezen. Als we geluk hebben, doet hij dat op de grond en kunnen we nog even verder dommelen, maar meestal belanden de puzzel (incl. 35 boerderijdieren, tractors, e.d.) en de boekjes bij ons in bed en zijn we een half uur later alle drie druk op zoek naar het puzzelstukje met de hond dat tussen de matras en de bedombouw verdwenen is. Goedemorgen!

Laatst had ik een buurvrouw op bezoek met haar zoontje van 2. Al kletsend over de kinderen kwam ter sprake dat hij 's ochtends in bed nog wel eens een fles pap krijgt, op een manier alsof het de normaalste zaak van de wereld is, "ja, en dan na de papfles bla bla bla". Het woordje "de" doet 't 'm geloof ik. Ik snap dat eigenlijk niet goed, maar ben dan weer niet ad rem genoeg om door te vragen waarom hij in bed een fles pap krijgt. Maar ja, ik had natuurlijk ook kunnen zeggen "ja, en als Anton dan even wat bij me gedronken heeft bla bla bla". Maar dat zal ze op haar beurt vast wel niet begrepen hebben. Ach ja, hij krijgt natuurlijk gewoon een fles pap. Prima toch? Anton krijgt natuurlijk gewoon de borst. Prima toch? 

Sunday, October 14, 2012

Buy nothing new - vervolg

Ik was dus mijn knutselkast ingedoken en kwam tot de ontdekking dat ik nog heel veel spullen heb om kerstkaarten mee te knutselen. Dus, in het kader van "buy-nothing-new" heb ik besloten om dit jaar alleen zelfgemaakte (of nog ongebruikte, ooit gekochte) kerstkaarten te gaan versturen. Materiaal genoeg, het kost alleen wat tijd. Maar aangezien ik de Sinterklaascadeautjes toch al in huis heb, vond ik het niet meer dan logisch om ook alvast met de kerstkaarten te beginnen. En onze nu ruim anderhalf jaar oude zoon vindt potloden en verfstiften ook best interessant en zorgt dus voor een persoonlijke touch van elke kaart. Zo gezegd zo gedaan. Familie en vrienden kunnen dus over 2 maanden een kaart in de volgende categorie verwachten:


Ik kwam alleen vandaag tot de ontdekking dat m'n (enige) prittstift bijna op is.... en tja.... lijm heb ik echt nodig. Morgen toch maar even naar de winkel ;)

Wednesday, October 10, 2012

Buy nothing new

Via een website die ik sinds kort volg, maak ik kennis met de "buy nothing new-maand", een naar mijn inzien zinvol initiatief om mensen bewust te maken van hun koopgedrag en om eens bewust bezig te zijn met consuminderen. Want zeg nou zelf, af en toe koop je ook gewoon uit gewoonte, terwijl je het later niet nodig blijkt te hebben of terwijl er tal van goedkopere alternatieven zijn als je beter had nagedacht over waar of hoe je iets aanschaft.
Deze week nog. Ik loop in het winkelcentrum, heb net boodschappen gedaan en kom bij Blokker langs. Oh ja, het blik (van de stoffer en blik die we in de tuin gebruiken) is stukgegaan. 't Was ook een plastic exemplaar, dus niet bijzonder stevig. Ik loop naar binnen en drie tellen later sta ik buiten met een ijzeren blik. Die gaat vast niet zo snel kapot. Drie euro dertig, ach, dat kunnen we ook wel missen. 's Middags zit ik op de fiets en kom ik langs de kringloopwinkel. Ik wip snel even binnen om te kijken of ze nog leuke kinderboekjes hebben (die worden hier verslonden) en of er toevallig nog leuke jongenskleding maat 92 is (je weet maar nooit en alles nieuw kopen is ook prijzig). Helaas geen leuke boeken en ook geen leuke kleding. Weer thuisgekomen bedenk ik me dat ik in de kringloopwinkel vast wel een blik had kunnen vinden voor minder dan drie euro dertig. Helaas pindakaas. Mijn "buy nothing new-maand" is al mislukt :(
 Maar.... ik heb nog een paar weken de tijd om mijn kasten uit te graven, op zoek naar 'verloren schatten'. Want ook dat is onderdeel van de "buy nothing new-maand".

Ik besluit in ieder geval om een vakantievriendin van vroeger geen gekocht kaartje te sturen om haar te feliciteren met de geboorte van haar zoontje, maar zelf een kaartje te maken. Ik heb een kast vol knutselspullen, daar zit echt nog wel iets tussen waar ik een leuk kaartje van kan maken. Ik duik de kast in, vind zowaar nog iets terug waar ik laatst enorm naar heb lopen zoeken en ontdek ook nog een bak kraaltjes waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. In mijn hoofd zit nog een idee voor een kerst-knutsel-projectje waar ik exact zulke kraaltjes voor nodig heb. Wie weet komt 't toch nog wel goed met m'n "buy nothing new-maand" ;)
En nu gauw aan de knutsel, want ik moet nog een kaartje maken!