Sunday, March 31, 2013

Taalontwikkeling

Tegenwoordig krijgen we 100x per dag de volgende vraag:
"Mama (of papa) wat doe je nou?"
Drie weken geleden klonk het nog als volgt: "Mama doet?"
Twee weken geleden werd dat "Mama, wat doe je?"
En sinds afgelopen week klinkt het met de toevoeging "nou" lichtelijk geïrriteerd, alsof hij denkt "vertel nou gewoon even wat je doet joh!". Maar dat doen we natuurlijk ook 100x per dag, hij wil het alleen telkens weer opnieuw horen. "Ik zet de vieze borden in de vaatwasser". "Ik zet nog meer vieze borden in de vaatwasser". "Ik zet alle vieze dingen in de vaatwasser". Waarop volgt: "Mama, wat doe je nou?"

Oh ja, en daarnaast horen we ook ongeveer 100x per dag:
"Mama (of papa), wat is dat?"
Vanmiddag was ik paprika en champignons aan het schoonmaken voor de gourmet en kreeg ik de vraag ook een tiental maal op me afgevuurd. "Dat is paprika. Dat is champignon. Dat is paprika. Dat is champignon. Dat is paprika. Dat is champignon. Dat is paprika. Dat is champignon. Dat is paprika. Dat is champignon."

En dan deze twee vragen in combinatie met elkaar, inclusief de ellenlange herhalingen, ja we hebben echt de meest interessante gesprekken af en toe!
Het grappige is misschien nog wel, dat hoewel hij het tig keer vraagt, hij alles direct opslaat in dat kleine hersenpannetje. Z'n twee nieuwste woorden: racefiets en windmolen!