Monday, September 24, 2012

Nachtelijk (lui) ouderschap

"Slaapt ie nog steeds niet door?" kreeg ik laatst te horen.
"Eh... nee..."
"Dan moet je 'm 's avonds een fles pap geven!" was het (ongevraagde) advies.

Anton heeft nog nooit in z'n leven een fles pap gehad. Ga ik 'm dus ook niet geven. Zou ook niet weten hoe of wat. En moet hij dan weer aan de fles? Zo eentje met een speen met een groot gat ofzo? Geen flauw idee. Niet mijn ding.

Ok, ik geef toe dat het natuurlijk ook best wel lekker is als je kindje om 19.00 uur naar bed gaat en de volgende ochtend om 07.00 uur weer wakker wordt. Maar toen wij laatst zomaar opeens een keer door konden slapen (iets andere tijden: om 20.00 uur sliep Anton en om 05.30 uur werd hij voor het eerst pas weer wakker) voelde ik me echt niet minder uitgerust dan andere nachten waarin hij 1 of 2 keer wakker wordt. En ik ben er volledig van overtuigd dat een fles pap geen invloed heeft op het wel of niet doorslapen. Anton kan na drie happen avondeten een nacht (bijna) doorslapen, en na een vol bord avondeten 3 keer 's nachts wakker worden. Geen pijl op te trekken dus.

Inmiddels zijn we wel gewend aan het nachtelijke ouderschap. Want ook dat hoort er bij. Een kind hebben is een 24/7 job ;) Af en toe zitten er nachten bij waar je niet zo blij van wordt, maar over het algemeen loopt het toch wel op rolletjes en slapen we allemaal snel weer verder. Als Anton wakker wordt, heeft hij gewoon behoefte aan wat warmte, geborgenheid, liefde, noem het maar op. Voor hem staat dit nu nog synoniem aan een borstvoeding, maar langzaamaan begint daar een beetje verandering in te komen. Zijn nieuwe Jip en Janneke beker met water wordt ook steeds interessanter en een heel enkele keer slaapt hij gewoon verder na een dikke knuffel en een slokje water. Maar hier moeten papa en mama toch ook wel aan wennen. Dit nieuwe 'ritueeltje' kost je toch al gauw 5 a 10 minuten uit je warme bed zijn! Hoe makkelijk is het om slaapdronken je zoontje op te halen, hem even bij je in bed te nemen om hem vervolgens weer terug te leggen in z'n eigen bedje. Die borstvoeding die hij dan krijgt gaat automatisch, daar hoef ik niet eens m'n ogen voor open te doen. Meestal word ik op een gegeven moment wakker en ontdek ik dat hij klaar is met drinken, en dan leg ik hem weer in z'n eigen bed. Vervolgens slaap ik direct weer verder.

We hadden het er laatst nog even over, of we 's nachts niet sowieso eerst moeten kijken of hij genoegen neemt met een slok water, omdat ik het borstvoeden eigenlijk toch wel wil afbouwen. "Pffff... ik weet het niet hoor, ik wil eigenlijk gewoon lekker slapen" was het antwoord. Sjonge jonge wat zijn wij luie ouders!

4 comments:

 1. Je blogs blijven herkenbaar! Mijn zoontje is nu twaalf maanden en omdat ik graag binnen niet al te lange tijd zwanger zou willen worden, proberen we de nachtvoedingen nu een beetje in te perken (ik heb mijn cyclus nog niet terug en dit lijkt toch wel verband te houden met de nachtvoedingen). Na twaalf maanden heerlijk slapen hebben we nu ineens echt gebroken nachten voor mijn gevoel, doodvermoeiend ;-). Het is grappig hoe je omgeving het niet doorslapen als een probleem ziet, terwijl je het zelf helemaal niet erg vindt. Ik zeg altijd dat hij "prima slaapt" maar nog steeds vinden mensen het nodig om adviezen te geven. Geweldige cartoon ook. Mijn zoontje reageert 's nachts precies zo op mijn vriend nu hij hem af en toe probeert te troosten - hij kan prima duidelijk maken wat (wie :-)) hijop dat moment wil.
  Ik blijf je volgen!
  Groetjes, Isabel (ik had ook gereageerd op je bericht "Nooit Gedacht" maar was vergeten mijn naam te noemen)

  ReplyDelete
 2. Hallo Isabel,
  leuk om te lezen zeg. Wij hebben ook wel onze ups en downs gehad w.b. slapen hoor. Maar de downs zijn al snel weer vergeten zodra er een betere periode aanbreekt. En dan kan ik van die knusse momentjes 's nachts ook wel eens lekker genieten ;) En we zien wel weer hoe het verder gaat!
  groetjes, Corine

  ReplyDelete
 3. Haha, leuk blog, en leuk plaatje, maar als je dit al lui noemt... Ik hoef helemaal mijn bed niet uit, want ons bed is ook dochters bed.

  Groetjes Caroline

  ReplyDelete
 4. Hahaha, ja dat kan ook natuurlijk. Hebben wij ook best veel gedaan, maar ik slaap niet meer zo lekker nu hij groter wordt - 't wordt mij te krap in bed! ;)

  ReplyDelete