Tuesday, September 25, 2012

Groeicurven

Wat de meeste mensen helemaal niet weten, is dat de groeicurven die bij het consultatiebureau worden gehanteerd, gebaseerd zijn op de groeigegevens van kinderen die voornamelijk met kunstvoeding worden gevoed. Deze kinderen groeien harder en volgens een ander patroon dan kinderen die in de eerste zes maanden uitsluitend de borst krijgen. Pikant feitje: De Nederlandse overheid past deze groeicurven regelmatig aan en wordt daarbij gesponsord door een kunstvoedingsfabrikant. Daar komt nog bij dat nieuwe generaties Nederlanders gemiddeld langer en zwaarder worden dan de vorige. Wanneer de curven worden bijgesteld komt de norm dus steeds hoger te liggen. En wij ons met z'n allen maar afvragen hoe het komt dat er steeds meer (te) dikke kinderen zijn!
De WHO heeft groeicurven ontwikkeld die gebaseerd zijn op kindjes die uitsluitend borstvoeding kregen in de eerste zes maanden. Daarna kregen zij borstvoeding tot en/of na de periode van twee jaar en bijvoeding volgens de norm die de WHO daarvoor ontwikkeld heeft.
Als je de twee gewichtscurven naast elkaar legt, dan is een gemiddelde tweejarige jongen op de curve van het consultatiebureau 1 kilo zwaarder dan een gemiddelde tweejarige jongen op de curve van de WHO. En op de lengtecurve is het verschil 2 cm.
Als je er van uit gaat dat moedermelk de normale en optimale voeding is, dan kun je deze WHO-curven dus eigenlijk als norm zien. Zo horen kinderen te groeien!

De WHO-curve
En dan nu het praktijkvoorbeeld ;)
De gewichtscurve van Anton buigt af. Op het consultatiebureau komt hij op de 1 na onderste lijn in de groeicurve uit, terwijl hij eerder op de middellijn zat. Of ik daar een reden voor zou kunnen bedenken. Nou, nee, eigenlijk niet. Op dit moment (zo wordt mij dan verteld), is er nog geen reden tot zorgen, maar bij het volgende bezoek over een half jaar moet hij wel deze lijn gaan volgen en niet nog verder zakken, want dan bestaat het gevaar dat hij onder de curve zakt, en mocht dat gebeuren dan moet er bijvoorbeeld een doorverwijzing komen. Dus misschien is het handig om over een maand of drie een keer extra te komen wegen, gewoon voor het geval dat. Ik wijs dit advies vriendelijk af, want ik maak mij totaal geen zorgen. Het jochie is ontzettend actief, tevreden en eet over het algemeen goed. Eenmaal thuisgekomen vul ik online de curve van het WHO in, gewoon omdat ik dat leuk vind, ik ben een lijstjesfreak en hou alles bij ;) En zie daar: hij zit precies op de middellijn. Gemiddelder dan hij (zowel gewicht als lengte) kan haast niet.

Ieder kind ontwikkelt en groeit natuurlijk op z'n eigen manier, en er zullen altijd kinderen zijn die boven of onder het gemiddelde zitten qua gewicht en lengte. Het is alleen jammer dat een instantie zoals het consultatiebureau hier niet op een andere manier mee om gaat en geen andere "waarheid" lijkt te kennen dan "hun" curve. Dat had ze vandaag toch al gauw 5 minuten aan gesprekstijd gescheeld, en tijd = geld tegenwoordig toch? ;)

No comments:

Post a Comment