Monday, February 04, 2013

Zindelijkheid

Kleine baby's worden groot en kleine kinderen worden op een gegeven moment zindelijk. Maar hoe en wanneer? Ik heb wel eens gelezen dat baby's van nature zindelijk zijn (hoe vaak is het niet voorgekomen dat je baby begon te plassen zodra je de luier AF deed?), maar dat wij ze door ze een luier voor te doen leren om in de luier te plassen en te poepen. Het lijkt wel een omgekeerde wereld als je het zo bekijkt. Het schijnt dat als je een baby heel goed (maar dan ook echt goed) observeert, dat je als opvoeder kunt zien wanneer je kindje plast of poept. Maar hier hebben de meeste mensen doorgaans geen tijd voor, of geen oog voor.
Er zijn op internet genoeg artikelen te vinden over het (vroeg) zindelijk maken van je kindje. Deze vind ik bijvoorbeeld best interessant. Zou het echt werken?

Dit boekje (wij hadden hem van de
bieb) was wekenlang favoriet
Wij zijn eigenlijk afgelopen zomer al min of meer begonnen met het proces 'zindelijk worden', omdat zoonlief met anderhalf jaar oud al heel duidelijk aangaf wanneer hij ging poepen. Hij heeft toen zelfs 2x op het potje gepoept. Daarna een hele poos niet meer, maar sindsdien zwerft wel dat potje door het huis. Het heeft een tijd in de badkamer gestaan, een tijd beneden in de woonkamer en een tijd in zijn slaapkamer. Af en toe vroegen we hem eens of hij er op wilde zitten, maar dit wilde hij niet. Prima, hoeft ook niet. Maar we praten wel heel veel met hem. Over alles. Ook over het potje en wat je daarop doet. Dus hij weet het heel precies.

Een paar weken geleden wilde hij opeens weer eens op het potje zitten. En sindsdien is het helemaal interessant. Een stapel boekjes ernaast en meneer zit prinsheerlijk op z'n potje te lezen, de ene keer alleen, de andere keer samen met papa of mama. En zowaar, hij plast en poept inmiddels met enige regelmaat op het potje en hij zit er nu toch bijna elke dag wel een keertje op. Zo trots als een pauw als het hem gelukt is, staat hij te huppen en te lachen naast het potje, luidkeels "poep!!" of "plas!!" roepend.

Benieuwd hoe het verder gaat? Wij ook!
Wie weet laat hij het potje binnenkort wel weer een tijd links liggen. Of niet. We zien het wel. We hebben hem nooit iets opgelegd, dat zou ook niet werken denk ik. Maar toch, het radicaal aflaten van de luier bij je peuter, zoals beschreven staat in bovenstaand artikel... zou het echt werken?


2 comments:

 1. Hallo,
  Wij hebben een zoontje van 14 maanden en hij is sinds een maand volledig zindelijk. Ik ben sinds zijn 4 maanden begonnen met hem op het potje te zetten en het lukte inderdaad heel goed om plasjes op te vangen, en voor het poepen is het vanaf dan steeds gelukt. Wij zijn wel katoenen luiers blijven gebruiken, maar zetten hem dus bv steeds na een slaapje, het eten, als hij uit de draagdoek of auto kwam op het potje en meestal kwam er dan wel iets. Tussendoor ook nog wel vaak natte luiers, maar het bleef ook hier ongedwongen: alles was goed, niets opgelegd. Sommige momenten ging het heel erg goed, andere weer veel minder. Tot hij een jaar geworden en is daarna zelf heel consequent aan zijn shirt is beginnen trekken als hij op het potje moet. Vanaf dan loopt hij met de billen bloot, want zijn timing is nogal krap, en anders waren we soms toch te laat, tegen de tijd dat alles uit was en hij op het potje zat. En dat was dan zo jammer voor hem, want hij gaf het wel goed aan. Hij is apetrots als hij op het potje gaat. Heel soms hebben we nog een ongelukje, maar dat is bijna verwaarloosbaar. Als we weg gaan, doe ik hem voor onderweg wel een luier aan en dan terug met de billen bloot als we bij de visite zijn.
  Ik had "Diaper Free Baby" als boek gelezen en heb dat vrij toegepast, want de signalen kon ik toch niet zo goed opmerken als hij klein was en hij heeft ook nooit de link gelegd tussen ik die een geluid/gebaar maak en hij dan iets op het potje moet doen.
  Maar nu hij zelf bedacht heeft dat aan zijn shirt trekken wil zeggen: ik moet op het potjes, verstaan we elkaar perfect! :-)
  Hopelijk heb je iets aan deze ervaring....
  Er is op facebook een heel fijne groep en die babysophetpotje, waar ervaringen worden uitgewisseld.
  Karla

  ReplyDelete
 2. Hallo Karla
  Wat leuk om jullie ervaringen te lezen! En zo vroeg zindelijk kan dus gewoon :)
  Wij zijn op dit moment nog steeds op dezelfde manier bezig als ik hierboven beschreven heb. Soms wil hij op het potje en soms niet. Hij zegt ook "luier poepen" of "potje poepen" om aan te geven wat hij wil.
  Bedankt voor je verhaal!
  groetjes, Corine

  ReplyDelete